Festival Les Équinoxes — Muzikaal programma

Ontdek de line-up van het festival Les Équinoxes in Brussel. DJ’s, concerten, conferenties, de crème de la crème van de Brusselse scene rechtstreeks in uw oren.

Programma

Of u nu met uw gezin bent of met vrienden, of u zich wilt ontspannen op de klanken van de concerten of uw visie op de wereld wilt verrijken tijdens een conferentie, kom met ons mee voor een geëngageerde en feestelijke dag in het hart van Gare Maritime Tour & Taxis. Ontdek het rijke, gevarieerde en ietwat gekke programma van de Equinoxes 2022.

Sing Out

Sing Out Brussels! is een gemeenschapskoor dat elk lid verwelkomt met respect voor zijn identiteit, in een sfeer die gekenmerkt wordt door de vreugde van het samenzijn, trots en vrijgevigheid van geest. Welwillendheid, vrijheid, transparantie en solidariteit vormen de basis van hun optreden. Sing Out Brussels! vertegenwoordigt hun engagement voor hun LGBTQI+-identiteit door middel van zang. Door middel van muziek deelt dit koor zijn waarden van openheid, respect en vrijheid, in een veiliger ruimte!

Tiganwa

Tiganwa is het project van de jonge Gnaoua-kunstenares Imane Guemssy waarin zij de vrouwelijke Gnaoui-kunst presenteert met getalenteerde muzikanten die telkens een andere en unieke toets geven aan deze voorouderlijke kunst.

Mervie

Mervie is een energie die elk publiek op de been brengt. Met een grenzeloze muzikale gulheid combineert ze haar composities in een neo-soul, pop, funky jazz, afro-urban stijl.

Mervie werkt momenteel aan haar eerste EP, die in de herfst van 2023 zou moeten uitkomen. Op 8 april presenteert ze een nieuw, meer elektronisch trio met gitarist Juanito en bassist Mateusz Malcharek.

MHO

MHO is een Franse artieste die de Brusselse scene doorkruist. Ze verdedigt een hybride rap, indringend en melodieus. Haar teksten gaan van de intieme sfeer naar de publieke ruimte, waarbij ze met woede en plezier het kwaad van een verdoemd tijdperk uitbeeldt. Op het podium verdedigt ze haar project en haar gevechten, in een artistieke sfeer die nog steeds gedomineerd wordt door mannen, vastbesloten om de rollen om te draaien.

“Ik vroeg me af wat het voor mij als vrouw betekende om te willen rappen en waarom ik er aan begon, wetende dat er veel seksisme en druk is in de industrie. Ik dacht bij mezelf dat beide zaken aanwezig zijn in de rapscene en in de maatschappij in het algemeen, dus ik kan ze net zo goed op dit specifieke terrein confronteren, ook al wordt het ondermijnd.” MHO

© Carlos Rangel

MoHa

Soms een pop-electro diva, soms een vocale ontdekkingsreiziger, MoHa is een veelzijdige artiest. Zangeres en componiste, ze bracht haar eerste EP “Treasure Hunt” uit, waarop ze haar pop, arty en DIY touch, haar liefde voor mooie melodieën laat horen. MoHa stelt composities voor met elektronisch experiment, in het Engels, waarbij de stem centraal staat. Ze stelt een nieuw elektro-duet voor met Maxime Eerdewegh op keyboards en nieuwe songs in het Frans.

Sarina

Het universum van de Belgische zangeres Sarina is onconventioneel en haar stem laat niemand onverschillig. Haar universum, op de grens van pop en klassieke muziek, is ook geïnspireerd door haar reizen. Haar wereld zit vol magie, fantasie, kleuren en orkestraties. Op de piano vermengen beats en popgeluiden zich. Sarina droomt en zingt in vijftien verschillende talen. Ze verbrijzelt alle stereotypen over haar stem, haar muziekstijl en het feit dat haar ogen het licht anders weerkaatsen.

Clemix

Tussen Frans lied, electro hiphop en disco-punk vertelt Clemix haar vrolijk gedesillusioneerde verhalen met humor en ironie, waarbij ze haar liefdes, haar eenzaamheid en haar obsessies op een ontspannen manier aanpakt. Als soloartiest is Clemix altijd bereid om uit de box te stappen en stereotypen in vraag te stellen. Ze hanteert woorden en beats met humor en ongedwongenheid, waardoor haar publiek naar een vreugdevolle symbiose wordt geleid die moeilijk te weerstaan is.

RORI

RORI is een zangeres uit Luik. Op 16-jarige leeftijd had ze haar eerste succes met het nummer “Swim”, waarmee ze onder andere op de grote podia van Dour en Ardentes stond. In 2022 liet RORI van zich horen en vestigde zich in de kijker met haar hit “Docteur”. In 2023 brengt hij zijn eerste EP “Ma saison enfer” (Mijn seizoen in de hel) uit waarin de artiest ons een rauwe, onopgesmukte kijk geeft op zijn dagelijkse problemen. RORI verheugt zich, RORI vertrouwt: niets moet te ernstig zijn, het leven gaat door.

DJ VoodooMama

Na jaren in de rockscene moest VOODOOMAMA terug naar haar roots. Ze zet je in vuur en vlam met tijdloze sets; Afro, hiphop, disco en vooral groooovy. Klaar om te grooven?

L4U

L4U is een vaste waarde in de Brusselse en Luikse LGBTQ+ scene en heeft snel naam gemaakt met haar energieke en nostalgische sets voor de jaren 2000. Van Old School RnB tot Baile Funk, Reggaeton, UKGarage, Hip-Hop, French Rap, L4U is niet bang om stijlen te mixen voor steeds meer eclectische sets!

© @skyshooterstudio

Biche de Ville

Punk dichter, Biche de Ville schrijft hardop waar we in leven. Hij zingt geëngageerde poëzie op elektronische muziek om het geweten wakker te schudden: mooi maken om goed te doen! Auteur, componist, vertolker, regisseur, acteur, performer, deze artiest is een Zwitsers zakmes in dienst van de betekenis. Zijn eerste album “Kevin”, tussen dansnummers en gesproken intermezzo’s, licht met zachtheid en authenticiteit de sluier op van de reis van een niet-binaire transgender.

Uniek zijn lezingen voor kinderen of tieners door drag-queens/kings/queers op verschillende culturele locaties. Dit project is een ervaring die voor iedereen openstaat om de verbeelding en nieuwsgierigheid de vrije loop te laten, verschillen te vieren en genderkwesties aan te kaarten. Unique en son genre wordt ondersteund door het Maison Arc-en-Ciel in Luik.

Dames Stand Up Plateau

Ilona Dufrêne, Sarah Lélé, Marine Sergent en Laetitia Mampaka

Les Équinoxes presenteren 5 Belgische comedians van de nieuwe generatie voor een 100% vrouwelijke set! Een gelegenheid om de stand-up comics van Belgische makelij te ontdekken en op de voet te volgen.

Vind ze op :

Izobimpa – Slameke

Huguette Izobimpa is een Burundese slammer en actrice-komiek. Ze ontdekte slam in 2014 en won in 2018 het Burundese slamkampioenschap. Vandaag treedt ze onder meer op met het Collectif Slameke, dat in het Brussels Gewest verschillende poëzie-evenementen organiseert om de geschreven poëzie en de mondelinge uitdrukking ervan te promoten. Izobimpa zal een concertversie van haar verhaal aanbieden, begeleid door haar gitarist, in een muzikale en poëtische show.

Ontdek Izobimpa op :

Cyclodans

De afdeling cyclo-dance van de ASCTR biedt een dansvoorstelling voor iedereen, met koppels van valide en gehandicapte dansers. De voorstelling heeft een participatief karakter: de artiesten nodigen het publiek uit om hun kunst te beoefenen. Cyclo-danse wil valide en gehandicapte mensen uit hun comfortzone halen om via kunst en dans nieuwe horizonten en sensaties te ontdekken.


Ontdek de sectie cyclus-dans van ASCTR op :

Nadine Baboy

Nadine Baboy definieert zichzelf als een Heartist die kunst wil gebruiken om een hartslag uit te drukken en de harten van mensen aan te spreken door middel van kunst. Ze is toegewijd aan het schrijven en vertellen van verhalen met haar artistieke talen: dans, choreografie, theater, muziek, poëzie en schrijven. Ze haalt haar inspiratie uit artistieke en culturele kruisbestuiving. Ze wil de kunst van het woord in beweging verkennen, om een uniek artistiek universum voor te stellen dat op haar lijkt, met een hybride stijl, verrijkt door verschillende invloeden.

Ontdek Nadine Baboy op :

Dragshow

PLAYBACK is een live performance show, een inclusieve avond, een queer cabaret die verschillende artiesten uit de wereld van drag en lipsync, van playback, op het podium samenbrengt.

Vind het project op :

STANDEN

Wil je geweldige verenigingen en projecten ontdekken? Veel succes! Er zullen verschillende stands aanwezig zijn, sensibilisering, creatieve stands maar ook een tatoeagesalon!

Radio Vacarme

Feministische & queer participatieve webradio-uitzendingen (live en vooraf opgenomen) dj-sets, podcasts, recensies, interviews… Meer dan een webradio, is VACARME een gemeenschap rijk aan uitwisselingen, creativiteit, artistieke en culturele producties, waar vrouwen en mensen die tot de queer gemeenschap behoren worden verwelkomd, opgenomen en niet gestigmatiseerd, in een perspectief van permanente educatie en bewustwording. Op 8 april biedt Radio Vacarme ons een micro-trottoir aan!

Ontdek Radio Vacarme op :

Tampon bar

Het in 2019 opgerichte merk Lisa Joseph biedt een collectie ethische en poëtische voorwerpen voor in huis. Ze ontwerpt briefpapier met minimalistische, kleurrijke en zachte illustraties. Het ontwerpen van collecties met respect voor het milieu en de mens staat centraal in haar aanpak.

Kom en maak je eigen postkaarten en boekenleggers met mooie, kleurrijke stempels! Wil je een t-shirt of een totebag personaliseren? Dat kan, neem ze mee. Wil je je eigen stempel maken? Lisa toont je hoe het moet, je ontdekt de techniek van het graveren op gom en je vertrekt met je eigen zelfgemaakte stempeltje.

Ontdek Lisa Joseph op :

Glitter make-up

“In de kleur van emoties wordt muziek geboren” Anne Hannah Ajalbert

Caroline is een veelzijdige kunstenares. Ze is opgeleid als schilderes en vervolgens als visagiste. Haar make-up is intuïtief en creëert een moment buiten de tijd, gevuld met vriendelijkheid en liefde.

In het kader van het festival Equinoxes 2023 zal Caroline u een facepainting aanbieden geïnspireerd op de kleuren, illustraties en vormen van onze visuele identiteit. Ze zal zich ook aanpassen aan uw wildste suggesties. Ontmoet haar op 08 april en laat je verleiden door haar kleurrijke, glitterende, fluorescerende, galactische en droomachtige universum om te schitteren met duizend lichtjes in de nacht van de Equinoxes!

TB MANIFESTO

TBMANIFESTO is een leuk, feministisch en inclusief tijdelijk tattoo-merk dat geschikt is voor alle huidskleuren. Met haar merk wil illustrator Lulendo Dikenda lichamen laten spreken. Kom op 8 april haar universum ontdekken, het is de kans om efemere tatoeages uit te proberen.

Vind TBMANIFESTO :

Ortttie

Ortttie werkt in Brussel in zijn privé-atelier. Hij tatoeëert machinaal organische motieven, vaak plantaardig, die de lijnen van het lichaam volgen. Het zijn de texturen en contrasterende lijnen die zijn tekeningen interessant maken. Iel beschouwt tatoeage als een instrument dat iedereen zich kan toe-eigenen naargelang zijn gevoeligheid of behoeften: om zich thuis te voelen in zijn lichaam, om het te versieren of om veranderingen in het leven te begeleiden.

Ontdek Ortttie op :

ChevalMetal Tattoo

ChevalMetal woont en werkt in Brussel. Zijn werk is een hybride mix van organische vormen en soorten met metalen, plantaardige en dierlijke materialen. Zijn tekeningen gaan in symbiose met de rondingen van het lichaam. Tatoeages die zowel magisch zijn als gelinkt aan genezing dankzij de handpoke techniek.

Ontdek ChevalMetal op :

Kaligrav

De werkplaats Kaligrav is een werkplaats voor computergrafiek, graveren en lasersnijden, het is een dienst van participatie door activiteit, die vrijwilligers met een motorische handicap en valide vrijwilligers verwelkomt om samenwerking en inclusie te bevorderen. Ontmoet hen op 8 april waar de vereniging een stand zal hebben en hun creaties zal verkopen! De winst wordt gebruikt om materiaal te kopen en activiteiten te organiseren om participatie en openheid voor de samenleving te bevorderen.

Les Dévalideuses

Les Dévalideuses is een vereniging die de stem van vrouwen met een handicap in al hun diversiteit wil vertegenwoordigen, door hun specifieke kwesties te verdedigen en bekend te maken. De missie van deze vereniging is bij te dragen tot de verspreiding van de term “validisme” bij het grote publiek, te communiceren over hun problematiek, de Franstalige verspreiding van middelen rond disability studies te ondersteunen en te helpen en bij te dragen tot de ontwikkeling en verspreiding van een Franse crip-cultuur.

Go to gyneco

Go To Gyneco! is een communautair bewustmakingsproject inzake seksuele gezondheid voor de lesbische, biseksuele en homoseksuele gemeenschap.

Het project heeft twee hoofdlijnen: de eerste heeft betrekking op de lesbische, homoseksuele en solidaire gemeenschappen en beoogt hen te voorzien van informatie, bewustmakingsstands, evenementen en het beantwoorden van hun verzoeken om doorverwijzing naar veiliger gezondheidswerkers. De tweede is bestemd voor gezondheidswerkers en bestaat uit het verstrekken van informatie en opleiding om hen te helpen zich gastvrijer op te stellen en beter in te spelen op de behoeften van deze gemeenschappen. Go To Gyneco! richt zich tot gynaecologen, huisartsen, psychologen, psychiaters, seksuologen, fysiotherapeuten, enz. – De ambitie is om dit panel uit te breiden om een maximaal aantal professionals uit de gezondheidssector aan te bevelen en op te leiden.

Ontdek Ga naar gyneco ! op :

Nos Mains Génies

Nos Mains Génies zijn niet-gemengde doe-het-zelf- en bouwworkshops die tot doel hebben vrouwen mondiger te maken door middel van doe-het-zelf en vindingrijkheid. De manuele beroepen zijn oververtegenwoordigd door mannen en slechts weinig vrouwen durven een stuk gereedschap op te pakken en het te proberen. Angst om het verkeerd te doen, om te breken, de constante indruk dat mannen wel weten hoe het beter moet… Nos Mains Génies is een sterk verlangen om “veilige” ruimtes te creëren waar vrouwen kunnen leren sleutelen en beseffen dat ook zij bekwaam zijn.

Fat Friendly

Fat friendly is een vereniging die strijdt tegen brutofobie en opkomt voor de rechten van dikke mensen. Zij werkt aan de deconstructie van vooroordelen en het dominante discours over dikke lichamen door middel van trainingen en bewustmakingsworkshops. Fat Friendly creëert ontmoetingsplaatsen voor betrokkenen. Ze dagen de politieke autoriteiten uit om hun realiteit op een duurzame manier te verbeteren. Het is ook een gezamenlijk in kaart brengen van de toegankelijkheid van ruimtes voor dikke mensen.

Arts&Publics

Arts&Publics is een in Brussel gevestigde culturele bemiddelingsvereniging die talrijke projecten uitvoert gericht op de sectoren musea, videogames en socio-professionele integratie. In 2016 richtte ze de cluster Video Games and Society op, gewijd aan videogames voor amateurs. Het idee is om jongeren de kans te geven om van gamers naar makers te gaan door een pluriforme, creatieve en innovatieve bemiddelingsaanpak voor te stellen!

Op 8 april zullen ze een stand hebben om hun verschillende activiteiten voor te stellen! U krijgt de kans om de verschillende videogames te testen die de jongeren hebben gemaakt tijdens de animaties over verschillende thema’s in verband met gendergeweld, straatintimidatie of handicaps.

Kot-e-clown

De kot-e-clown is een projectkot die elke week momenten van vreugde brengt door met zijn rode neus naar de William Lennox- en St. Deze kleine rode neus gaat verder naar de gevangenis, waar hij zijn levensvreugde brengt aan de kinderen van de gevangenen. Het project strekt zich ook uit tot het podium. Ze maken voorstellingen waarin ze de regels van het clownschap gebruiken om jong en oud te laten dromen.

Op 8 april biedt kot-e-clown het Equinoxes-publiek een reeks grimages aan!

Data d’Elles

Data d’Elles is een grafisch repertorium van vrouwen die de geschiedenis hebben getekend. Deze portretten zijn informatiever dan ze lijken, en dankzij het bijschrift kunt u de gegevens ontcijferen die aan de persoonlijkheden verbonden zijn. Het project is collaboratief, en het repertorium groeit dankzij u allen! Op 8 april kunt u de portretten van deze grote vrouwen ontdekken in de Equinoxes.

Mwanamke

Mwanamke, wat vrouw betekent in het Kiswahili, is het eerste Belgische afrofeministische collectief met een transnationale, niet-gemengde, intersectionele, dekoloniale, antiracistische, pan-Afrikaanse reikwijdte, samengesteld uit Afrodescendenten, Afroqueers.

Mwanamke maakt deel uit van de eeuwenoude strijd van Afrikaanse en Afrodescendant-vrouwen op het Afrikaanse continent en in de diaspora voor hun bevrijding, rechten, empowerment en welzijn. In het licht van de meervoudige onderdrukking waaronder zwarte Afrodescendant vrouwen en mensen lijden, vecht Mwanamke voor hun zelfbeschikking in hun gemeenschappen, maar ook in de patriarchale en kapitalistische westerse samenleving. Mwanamke pleit voor radicale zelfkritiek van zwarte Afrodescendant vrouwen en mannen als een daad van verzet en empowerment.

Luape

Luape is een aangepaste en voor iedereen toegankelijke speelgoedbibliotheek. Haar ambitie is om iedereen, en in het bijzonder mensen met een handicap, toegang te geven tot spel, vrije tijd en dus plezier.

Luape verwelkomt gezinnen, kinderen en volwassenen die op zoek zijn naar inclusieve vrijetijdsbesteding.

Op 08 april stelt Luape zijn project aan u voor in de kinderhoek (en leent ons enkele leuke spelletjes uit).